Nano – bara positivt eller möjlig hälsorisk?

oktober 8, 2013 at 7:40 f m Lämna en kommentar

nanoNanoteknik ger nya och spännande möjligheter. Vi omger oss med nanomaterial varje dag. Men är det verkligen säkert? Försäkringsbolaget If bjöd i september in forskare från hela världen för att utvärdera vilka hälsomässiga skadeverkningar som nanomaterial kan vara förknippade med.

Storleksförhållandet mellan en nanopartikel och en fotboll är detsamma som mellan fotbollen och hela jordklotet. Du kan också dela bredden på ett hårstrå med 100 000…

Du omges av dem varje dag. De finns till exempel i den kosmetika du använder varje morgon, i färgen på dina väggar, i din sportutrustning eller i de bilvårdsprodukter du använder.

Användningsområdena växer snabbt inom bland annat bioteknik, materialteknik och medicin, och nanotekniken ger oss fantastiskt många nya möjligheter.

Men i dagsläget är det ett så nytt område att vi ännu inte riktigt vet hur det kan påverka vår hälsa.

Att det kan vara farligt finns det däremot tydliga indikationer på. Så kallade karbonrör används bland annat som förstärkningsmaterial. Det finns cirka 50 000 olika typer av rör och vissa av dem har i djurförsök visat sig ha egenskaper som liknar asbestfibrer.

Men betyder det då att dessa nanorör är farliga för människor? Och finns det andra farliga nanomaterial?

Detta var några av de frågor som skulle diskuteras då If i förra veckan bjöd in experter på nanoteknik och hälsa från hela världen.

Ifs nanoexpert Olav Breen är utbildad läkare och specialist på arbetsmedicin. De senaste sju åren har han arbetat med Emerging Risks inom Industri, med uppdrag att ha översikt över potentiella nya riskområden.

If har under flera år haft regelbunden kontakt med forskningscenter i USA för att hålla sig uppdaterat om riskerna med bland annat nanoteknik. Ett resultat av denna kontakt var att professor David C. Christiani från Harvard School of Public Health under ett möte våren 2012 föreslog för Breen att man skulle samla ledande experter från USA, EU och Norden till en workshop i Norge. Det förslaget realiserades i förra veckan.

– Det är viktigt för If att inhämta nödvändiga kunskaper så att vi kan ge uppdaterade och goda råd till de av våra kunder som dagligen arbetar med nanoteknik – vilka hela tiden blir fler och fler.

– Dessutom ska If vara «best in risk». Vi ska känna till risker och veta hur de hanteras. Då är det naturligt att vi deltar i det här arbetet, säger Breen.

Experterna möttes för en och en halv dags stängd workshop innan de sammanfattade sitt arbete under den sista halvdagen.
Breen är mycket nöjd med resultatet.

– Vi gick igenom väldigt många områden, och vi fick bekräftelse på en del trender som vi har sett tidigare, säger han.

– Samtidigt var det positivt att få bekräftat att man arbetar på att utveckla nya och bättre verktyg för att kunna bedöma risker enklare och snabbare än idag, och vi hoppas att de kan vara på plats redan om några år, säger han.

I en perfekt värld skulle forskningen inom risker för hälsa och miljö ha gjorts parallellt med forskningen på teknik och nya möjligheter. Verkligheten är dock en annan.

En av deltagarna, professor Roland Grafström från Karolinska Institutet, säger att det utvecklas så många nya saker att det är omöjligt för forskningen inom hälsa och säkerhet att hålla jämna steg med teknikutvecklingen. Han uppskattar att arbetet idag ligger cirka 10 år efter den tekniska utvecklingen.

I dagsläget finns det cirka 300 000 olika typer av nanopartiklar som används till olika syften.

Omfattande tester utförs på dessa. Hur kan en produkt påverka lungorna vid inhalation? Hur påverkas man vid absorbering genom huden? Eller genom matsmältning? Och det är en sak att testa påverkan på kort sikt, men kommer effekten att bli en annan om man utsätts för partiklarna under en längre tid?

Många frågor är fortfarande obesvarade. Sannolikt finns det i dagsläget dock ingen i världen som blivit sjuk av nanopartiklar. Forskarna jobbar vidare för att säkerställa en förändring av detta.

– Samtidigt är det viktigt att vi inte står i vägen för utvecklingen. Nanotekniken har gett oss, och kommer att fortsätta ge oss, många nya och nyttiga produkter, inte minst inom medicinsk diagnostik och behandling. Det är dock viktigt att säkerställa en bärkraftig teknikutveckling genom fortsatt forskning inom miljö och säkerhet. Det är också viktigt att vi från Ifs sida fortsätter att hålla oss uppdaterade inom detta område, avslutar Breen.

Läs också debattartikeln om nanoteknik i dagens Svenska Dagbladet.

Annonser

Entry filed under: Framtida utmaningar, Säkerhet. Tags: , , .

Eldsjälspris till TRIS – Tjejers Rätt I Samhället New balls, please! Serve-ess för prostatacancerforskning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: