Önsketänkande istället för konkreta lösningar mot bostadsbristen

oktober 3, 2012 at 8:30 f m 5 kommentarer

Debatten om bristen på bostäder i Sverige fortsätter. Problemet är långt ifrån nytt, men lösningar tycks svårare.

Civilminister Stefan Attefall skriver på SvD Brännpunkt idag om förslaget till ändrade regler för andrahandsuthyrning. Det kan bli nedröstat i riksdagen efter kritik från både vänster och höger. (edit: replik 5 okt.) Kanske skulle det kunna bidra på marginalen.  Men frågan är om det är regler som sätter stopp eller om det är annat.

Från If har vi nyligen lanserat en så kallad uthyrningsförsäkring. Den ger skydd för uthyraren vid utebliven betalning eller om inredning förstörs (se information på Blockets hemsida). En anledning till att människor låter bostäder stå tomma istället för att hyra ut dem är att man inte litar på en främmande hyresgäst. Försäkringen ger skydd mot den oron/risken.

Vi har tidigare visat i en undersökning att 12 % av 18 – 29-åringarna avstått från jobb- eller studiemöjligheter de senaste tre åren pga bostadsbristen. Det är ett allvarligt samhällsproblem som fler behöver göra en insats för att lösa.

Edit: (V) på DN debatt om nya hyresrätter, DN om bostadsbyggande i Stockholmsregionen. SvD Ledare om att krafttag behövs. Finansmarknadsministern motsätter sig att rucka på bolånetaket, vilket bostadsminister Stefan Attefall föreslog för att hålla efterfrågan och priser uppe.

Annonser

Entry filed under: Arbetsliv, Hus och hem, Politik. Tags: , , , , , .

If-seminarium om riskerna i amerikansk rätt Dålig beredskap hos börsbolag för IT-attack

5 kommentarer Add your own

 • 1. Erik Gertkvist  |  oktober 5, 2012 kl. 8:52 f m

  Lösningarna på bostadsbristen är välkända och enkla. Avskaffad hyresreglering, förändrad bygglovsprocess och ökad konkurrens inom byggandet så kommer bostadsbristen vara ett minne blott inom ett decennium. Problemet är att de boende i innerstaden skulle se sina bostadsrättspriser falla dramatiskt (grundläggande utbud/efterfrågan) samt sina favoritmiljöer bebyggas och hela innerstaden förändras – och att dessa innerstadsbor är de som är partimedlemmar (åtminstone i de tunga och relevanta innerstadsföreningarna), journalister och får framträda i morgon-TVs soffor och gråta ut.

  Sedan tillkommer den absurda tron att hyresrätter ska vara billiga att bo i. Sanningen är tvärtom, men det verkar möjigen en handfull av riksdagsledamöterna fattat.

  Svara
 • 2. Enos  |  oktober 5, 2012 kl. 10:03 e m

  Fri uthyrning av bostadsrätter är en döbelsmedicin som vi bör undvika. Det kommer bara att göra att bostadspriserna skjuter i höjden och problemen blir onödigt stora när bostadsbubblan spricker för den här gången. Sedan kommer problemet med att vissa bostadsrättsföreningar kan få problem med att få ihop en styrelse av bofasta bostadsrättsinnehavare. Kräv istället att bostadsrättslägenheter skall säljas om innehavaren bor på annat ställe.

  Svara
  • 3. Nils Ivar Tenmann  |  oktober 27, 2012 kl. 7:13 f m

   Jag är för lat och gammal för ta reda på vad som egentligen gäller och ställer okunnigt frågan: Kan inte en brf bestluta vad som gäller för uthyrning och borättens villkor? Problemet med styrelseunderlaget i framtiden är insiktsfullt. Jag kan jmf med en kort tids boende i Österrike med andelsägarrätt, där alla i huset var hyresboende och förvaltningen av huset som sådant i sin helhet ingen tog ansvar för… tendensen finns även med brf-formen när huvudinställningen till borätten går ut på att köpa och sälja den och inte att bruka bostaden för ett välbefinnande i boendet… kaptenen lämnar skutan först och i slutändan är det de gamla råttorna som ändå ska dö snart som lämnar över ”skiten” till bankerna… Alla tar Inget bestämt ansvar för något eller någon längre… ”det” och ”jag” sköter sig självt när den tiden sörjer som får ta hand om omsorgen… vad ska vi med försäkringar till?

   Svara
   • 4. Daniel Claesson  |  oktober 27, 2012 kl. 10:09 f m

    Hej Nils Ivar!
    Du har helt rätt att föreningen bestämmer villkoren för uthyrning. Det kan vara olika hårda villkor i olika föreningar.
    Uthyrning är aldrig tänkt som en permanent modell.
    Tanken med regeringens förslag på området, om jag förstår saken rätt, är att ge innehavaren ökad rätt att hyra ut sin lägenhet. Det skulle kunna öka utbudet med X antal bostäder menar man.
    Vår uthyrningsförsäkring är framtagen helt oberoende av detta och syftar till att ge uthyraren ökad säkerhet så denne vågar hyra ut till ”främmande”.

 • […] har pågått en längre tid och många kritiska röster har hörts om förslaget. Nu ser det ut att ha landat i en kompromiss. Hyran som tas ut från […]

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: