Arbetsskadeförsäkringen måste förbättras på många områden

september 5, 2012 at 12:52 e m Lämna en kommentar

Det finns många allvarliga brister i dagens arbetsskadeförsäkring. Det menar Arbetsskadekommissionen i sin slutrapport som presenterades igår. Ordförande för kommissionen har varit Riksdagsledamoten Björn von Sydow, där även bland andra Ifs VD Torbjörn Magnusson ingått.
Det var i november 2010 som Arbetsskadekommissionen fick i uppdrag av Svensk Försäkring att granska dagens system för arbetsskadeförsäkring och föreslå hur en förbättrad arbetsskadeförsäkring kan utformas.

Här är några av bristerna i dagens system som pekas ut:

Kvinnors och mäns arbetsskador bedöms olika. Som exempel på ett svårtolkat och ofta omtvistat område när det gäller olycksfall i arbetet tar kommissionen upp tunga lyft i vården, som sällan betraktas som olycksfall. Vårdyrken domineras som bekant av kvinnor och mer forskning behövs inom detta område.

Försäkringen är inte rättssäker. Beslutsunderlagen vid utredningar om arbetsskada är många gånger otillräckliga, särskilt vid avslag. Bla ges förslag till att införa en lista över arbetssjukdomar.

Alla arbetstagare har inte samma försäkringsskydd mot arbetsskador. Tio procent av arbetstagarna står idag utanför kollektivavtalat arbetsskadeskydd. Därför bör en obligatorisk arbetsskadeförsäkring övervägas.

Arbetsgivare har svaga ekonomiska drivkrafter att investera i arbetsmiljön. Här nämns möjligheten att införa riskdifferentierade försäkringspremier.

I uppdraget ingick att undersöka hur man kan utforma en arbetsskadeförsäkring som minskar antalet skador i arbetet, ger snabbare och bättre rehabilitering och leder till bättre samordning mellan alla inblandade aktörer.
Man har också värderat olika former av huvudmannaskap för försäkringen bla möjligheten till mer inslag av privat försäkring. Dessutom har en omfattande analys av våra nordiska grannländers arbetsskadesystem gemoförts för att kunna belysa för- och nackdelar jämfört med det svenska systemet.

En viktig fortsättning för kommissionen blir nu att överföra sitt omfattande arbete till den pågående parlamentariska Socialförsäkringsutredningen. Vi ser med spänning fram emot den fortsatta politiska diskussionen kring arbetsskadeförsäkringens utformning i framtiden. If har stor erfarenhet av detta försäkringsområde eftersom vi också är verksamma i Finland, Norge och Danmark där arbetsskadeförsäkringen helt eller delvis drivs av privata försäkringsbolag

Annonser

Entry filed under: Arbetsliv, Framtida utmaningar, Politik. Tags: , , , .

Inbrotten ökar – så kan vi stoppa tjuvarna Så kan vi slippa bedrägerier när iPhone 5 släpps

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: