Unga utsätter sig själva för stora risker på nätet

maj 20, 2012 at 9:19 f m 13 kommentarer

Idag berättar DN i ett stort uppslag om den undersökning som vi låtit Ungdomsbarometern ta fram. Det handlar om att många ungdomar visar upp sig sexuellt på nätet. Nära var femte, 18 % uppger att de gjort det.

Undersökningen är nog en väckarklocka för många. Genom att exponera sig på nätet utsätter sig unga flickor och pojkar för risker de antagligen inte vet konsekvenserna av. Bilderna ligger kvar för alltid och kan användas i många sammanhang.

För If är arbetet för utsatta ungdomar en viktig del i vårt samhällsengagemang. Genom Ifs stipendium Säkerhetsnålen lyfter vi fram personer som brinner för och som gör en insats för ungdomar som behöver stöd. Så bidrar vi till ett tryggare samhälle för alla.

Läs mer om undersökningen i SvD, Aftonbladet och GP

Uppdatering: Nu agerar regeringen, enligt artikel i DN, på riskerna på nätet. Även SvD har artikel om nätrisker idag, 7 juni.

Annonser

Entry filed under: Barn, Sociala frågor. Tags: , , , , .

Ifs industrichef inviger testcenter för IT-säkerhet Försäkringsbedrägeri bakom många bilbränder

13 kommentarer Add your own

 • 1. Lars  |  maj 20, 2012 kl. 10:18 f m

  Hej Daniel,

  jag såg att ni var uppdragsgivare till undersökningen och jag har läst den i DN. Jag får dock inte ihop siffrorna. Enligt grafiken i DN svarade 7 individer av 1009 att de känt sig tvingade att visa upp sig sexuellt på nätet. Jag får det till 7 promille.

  Om jag räknat rätt innebär det att rubriken och slutsatsen ”11 procent har gjort det för att de känt sig tvingade eller pressade” är grovt missvisande och leder till en allvarligt feltolkning av problemet.

  Jag vill inte förringa enskilda individers problem men när man ska skapa debatt kring beteenden gäller det att ha rätt premisser.

  Jag har bara haft tillgång till DN:s grafik och jag ber om ursäkt om jag räknat fel.

  med vänlig hälsning

  Lars

  Svara
  • 2. Caroline Uliana  |  maj 21, 2012 kl. 7:13 f m

   Hej Lars!
   självklart är det viktigt att det blir rätt, särskilt när det handlar om så här allvarliga saker. I det här fallet så handlar det om sju procent av de tillfrågade i undersökningen som uppgav att de kände sig tvingade, och inte sju individer. DN hade tyvärr inte skrivit ut att det handlade om procent, och jag förstår att resultatet då kan bli svårtolkat. Men faktum kvarstår att det här är ett samhällsproblem och att både barn och föräldrar behöver bli medvetna om riskerna med exponering på nätet.

   Vänliga hälsningar,
   Caroline

   Svara
 • 3. Christer Romson Lande  |  maj 20, 2012 kl. 10:28 f m

  Hur valdes de intervjupersonerna ut? Slumpmässigt, eller kontaktades de on line? Hur stor är felmarginalen på siffrorna?

  Svara
  • 4. Caroline Uliana  |  maj 21, 2012 kl. 7:17 f m

   Hej Christer,
   det är Ungdomsbarometern som utfört undersökningen åt oss. De har gjort en onlineundersökning med unga mellan 15 och 24 år. Svarsfrekvensen var 29 procent, vilket enligt Ungdomsbarometern är mycket bra och tyder på ett stort intresse för frågan. 1009 personer deltog i undersökningen.

   Hälsningar,
   Caroline

   Svara
 • 5. viktor  |  maj 20, 2012 kl. 4:06 e m

  Jag kom hit i avsikt att skriva något liknande det Lars redan skrivit. Jag tycker att det är viktigt att man använder sig av korrekt fakta när man skriver om såhär alvarliga saker. Antingen är DNs text eller grafik missvisande.

  Svara
  • 6. Caroline Uliana  |  maj 21, 2012 kl. 7:18 f m

   Hej Viktor,
   se svar till Lars ovan.

   Ha en bra dag!

   //Caroline

   Svara
   • 7. viktor  |  maj 21, 2012 kl. 11:10 f m

    Tack för svaret! Då rör det sig om ett stort problem. Hoppas att DN förtydligar sin grafik.

 • 8. Lars  |  maj 21, 2012 kl. 5:17 e m

  Hej Caroline och tack för svaret.

  Vi är helt överens om att det är viktigt att det är riktigt.

  Jag vill inte heller framstå som en gnällspik men hur kan det bli 7 procent av de tillfrågade? Det måste i sådana fall vara 7 procent av de som svarat att de visat upp sig sexuellt på nätet. Alltså 7 procent av 18 procent av 1009 individer. Alltså 13 individer eller 1,3 procent av alla tillfrågade.

  Om ni tittar på DN:s grafik och antar att det är procent som redovisas så innebär det också att man kunde ge flera svarsalternativ vilket borde redovisas.

  Ni får väldigt gärna förklara hur det ligger till. Idag kan man läsa överallt om att 11 procent av unga kvinnor tvingas att visa sig sexuellt på nätet. Men är det verkligen sant?

  Hälsningar Lars

  Svara
  • 9. Caroline Uliana  |  maj 22, 2012 kl. 7:00 f m

   Hej,
   det stämmer att det är procentandelen av dem som säger att de har exponerat sig på nätet en eller flera gånger. Vi gav allt underlag till DN och kan inte styra exakt hur de väljer att presentera materialet i sin artikel. Men jag är glad att de valde att publicera denna nyhet eftersom faktum kvarstår att många unga som lägger ut bilder etc på sig själva i efterhand mår dåligt och ångrar sig, eftersom det är svårt att ha kontroll över det som lagts ut. Vi försöker inte hålla någon moralpredikan, utan uppmanar bara till att tänka efter före.

   Svara
 • 10. John  |  maj 21, 2012 kl. 10:49 e m

  Jag undrar också över siffrorna. Hur kan det vara 7% av de tillfrågade? Frågan är ju en följdfråga:
  ”Vad var anledningen till att du exponerat dig själv sexuellt på internet”
  Om det är procentsiffror och 7% är rätt så innebär det som Lars korrekt invänder att det är 7% av de som svarat Ja, vilket är fantastiskt långt ifrån 11% av tjejerna t.ex.

  Sen kan man också invända mot att man inte kommenterar hur enkäten gjorts, dvs. på nätet (alla ungdomar hänger faktiskt inte på nätet) och där man kan anta att de 29% som medverkat kanske är mer benägna att visa upp sig på nätet än övriga 71%?

  Så frågan är hur det står till med siffrorna,

  Svara
  • 11. Christer Romson Lande  |  maj 22, 2012 kl. 5:54 f m

   Hur enkäten gjordes är mindre intressant än hur de tillfrågade valdes ut. Varken i DN eller på IF:s sajt står det huruvida det är ett slumpmässigt urval i hela åldersgruppen eller t.ex. så att alla som velat svara på diverse nätforum fått göra det.

   Svara
   • 12. Caroline Uliana  |  maj 22, 2012 kl. 7:14 f m

    Hej Christer,
    se mitt svar till John angående metod.

    Mvh,
    Caroline

  • 13. Caroline Uliana  |  maj 22, 2012 kl. 7:13 f m

   Hej,
   här kommer lite info om hur undersökningen gjorts:
   Huvudutskicket föregicks av ett testutskick till 200 personer (35 % svarsfrekvens), där respondenterna ombads kommentera huruvida de förstått frågorna och undersökningen som helhet. Vidare analyserades öppna ”annat”-alternativ för att säkerställa att vanliga svar/åsikter inte missats i utformningen av frågeställningarna. En överväldigande majoritet uppgav att de förstått frågorna eller lämnade inga kommentarer.

   Urvalet drogs ur panelhanteringssystemet CPX, som samlar en mycket stor mängd självrekryterade och slumpmässigt rekryterade paneler. Urvalet är således inte slumpmässigt och slutsatser utifrån hela populationen bör dras med hänsyn till detta.

   Utskick till panellisterna skedde per e-post. En påminnelse genomfördes efter tre dagar.

   Resultaten har sammanvägts utifrån kön och ålder med hjälp av statistik från SCB.

   Hälsningar,
   Caroline

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: