If stöder forskning kring klimatanpassning

december 22, 2011 at 1:16 e m Lämna en kommentar

Kampen för minskade utsläpp av klimatgaser måste förstås fortsätta. If är medlem i organisationen ClimateWise och har också undertecknat ett aktuellt upprop kring det sk tvågradersmålet. Men det blandade resultatet från FNs klimatkonferens i Durban aktualiserar också behovet av anpassning till ett förändrat klimat.

SMHI sammanfattade nyligen årets orkansäsong som inte var exceptionell men där bla orkanen Irene vållade stora skador i USA. I ett internationellt perspektiv har även översvämningskatastrofen i Thailand varit mycket allvarlig och faktiskt påverkat en del svenska företags verksamheter där.
2011 var också ett av de mest översvämningsdrabbade åren i Norden med stora skador i Danmark,  Norge och Sverige. Idag påpekade dessutom SGI behovet av att minska riskerna för jordskred på DN debatt.

Det krävs således stora insatser för att göra stater och samhällen mer robusta för att möta utmaningarna från den pågående klimatförändringen. Detta gäller definitivt även Sverige och våra grannländer. Det har också igångsatts många goda initiativ genom olika myndigheters och kommuners arbete.

Men även näringslivet måste hjälpa till.
Redan 2009 startade fyra av nordens ledande försäkringsbolag en diskussion kring hur försäkringsbranschen skulle kunna bidra till ökad aktivitet i klimatarbetet. Detta ledde så småningom fram till ett gemensamt initiativ i en debattartikel som publicerades i några av nordens ledande affärstidningar och i Sverige på Newsmill. En punkt handlade om ett löfte att stötta nordisk klimatforskning med ett belopp som motsvarade en krona per tecknad hemförsäkring. Efter noggrann beredning har bolagen beslutat att tilldela medlen till ett forskningscenter inom det nordiska sk Toppforskningsinititativet. Forskningscentret har namnet NORD-STAR som står för ”Nordic Strategic Adaptation Research”. Vi ser mycket positivt på detta samarbete som kommer att pågå till 2014.

Annonser

Entry filed under: Framtida utmaningar, Miljö. Tags: , , , .

68 % reser med bil till julfirandet När stormen drar in – så skyddar du din egendom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: