Försäkring i samhällets tjänst

september 22, 2011 at 8:04 f m Lämna en kommentar

Så här frampå höstkanten brukar de stora återförsäkringsbolagen rapportera om naturkatastrofer och andra stora skadehändelser. I år uppmärksammas dessutom tioårsminnet av terrorattacken mot World Trade Center(WTC).
Redan nu kan konstateras att 2011 kommer att bli det näst mest kostsamma året någonsin för försäkringsindustrin. Det beror främst på ovanligt många och stora jordbävningar. Återförsäkringsbolaget Swiss Re rapporterar att första halvårets försäkrade storskador globalt uppskattas till en kostnad på ca USD 70 miljarder, vilket är mer än dubbelt så mycket som föregående år. 26000 människor har omkommit varav de flesta i samband med jordbävningen i Japan. Detta är mycket dyster läsning och det blir ju inte bättre av att orkansäsongen i Karibien och Nordamerika just startat. Kostnaderna för den senaste allvarliga orkanen Irene finns heller inte med i ovanstående siffror men uppskattas i dagsläget till ca USD 2,5 miljarder.

Positivt är dock att försäkringsbranschen har kunnat leva upp till sina förpliktelser i samband med dessa skador. Den privata försäkringsbranschen har också flyttat fram sina positioner det senaste årtiondet bla beroende på staters ökade insikt om privata försäkringars positiva effekter på samhällsutvecklingen.
Tex sker en ökning privata försäkringslösningar mot naturskador på flera håll i världen. Förutom tillgång till ökad kapacitet hos försäkringsbolagen beror detta på att statliga lösningar saknar möjlighet till riskdifferentiering vilket medför att skattebetalare i lågriskområden subventionerar högriskområden. Dessutom saknas möjligheten att använda varierande pris som drivkraft för att förebygga skador.

I Sverige har vi sedan länge ett bra skydd mot olika naturskador inkluderat i hem/villaförsäkringarna. Men i vårt grannland Finland pågår fn en utveckling mot ökat privat försäkringsskydd vid översvämningar. En ny lag kring detta införs 2014 men If har som första bolag infört det nya försäkringsskyddet redan i år.

Annonser

Entry filed under: Framtida utmaningar, Miljö. Tags: , , , , , .

Ifs Säkerhetsnål till ung eldsjäl mot självmord Sanningslinjen för företag – kampanjstart nästa vecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: