Fortkörning på cykel – farligt eller fånigt?

juni 8, 2011 at 11:07 f m 7 kommentarer

En 17-årig kille i Tranås har åkt fast för fortkörning – på cykel. Historien berättas i flera medier idag. (AB, Expr, DN, SvD)

Diskussionens vågor går höga om detta är rätt eller fel. Å ena sidan är lagen klar – hastighetsreglerna gäller alla fordon i trafik, även cyklar. Dessutom är det trafikfarligt och en stor olycksrisk om cyklister susar fram i sådan fart.

Motsatt ståndpunkt handlar istället om att cyklar inte alls är lika farliga som bilar. Eventuella skador drabbar  mest cyklisten själv.

Vad tycker du? Rätt eller fel att ge fortkörningsböter?

Ja, det är farligt!

Nej, det är fånigt!

Uppdatering: Nyheten uppges idag ha varit påhittad (!), se bla SvD och SVTs hemsida.

GP, SVT

/ Daniel Claesson

Annonser

Entry filed under: Juridik, Trafik. Tags: , , .

Intensiv trafikhelg, examensdags och sommarstugan Ny film – samma sång!

7 kommentarer Add your own

 • 1. snawitz  |  juni 8, 2011 kl. 11:25 f m

  Men det borde vara körkort på cyklister,många cyklar som galningar

  Svara
 • 2. Jesper  |  juni 8, 2011 kl. 1:27 e m

  Ja, hastighetsbegränsningar på cykel borde finns vid 50 vägar men inte vid högre hastighetsvägar. Det är farligt att komma in i en korsning och cykla i nära 60 km/h som 17-åringen gjorde.

  Svara
 • 3. Flanören  |  juni 8, 2011 kl. 5:50 e m

  Kan tycka att begreppet ”vårdslöshet i trafik” skulle kunna vara mer befogat att använda på alla grupper inklusive fotgängare på allmän gata eller väg. Naturligtvis bara i samband med olycka eller att någon person eller något fordon skadats.

  Att utnyttja det här kryphålet i lagen från polisens sida leder knappast till önskat resultat, det blir ju faktiskt löjligt. Fortkörning på cykel….? Vad gör man med de under 15 då? Sådana här regler känner ingen till.

  I Helsingborg hade man ”lånecyklar” för att folk inte skulle ta bilen med sprit i kroppen, i Eskilstuna åker folk dit för ”styrfylla”. Som sagt vill man ha straff och böter eller vill man uppnå trafiksäkerhet?

  Ibland måste man se till syftet och inte till någon bortglömd paragraf. Skrev killen på? Eftersom en cykel inte är körkortspliktig så kanske han uppgav att han hette något annat? Håller verkligen detta i en domstol på riktigt? Intressant egentligen. Måste alla gå runt med legitimation?

  Svara
  • 4. queenias  |  juni 9, 2011 kl. 5:32 f m

   Håller med dig!! Syftet glöms alltför ofta bort i byråkrat och sur Sverige. Att håva in bötesbelopp tycks vara det enda målet.

   När kan poliser bli hjälpsamma? Informera om regler och kanske hjälpa något fyllo på cykel hem. Dem kanske har cykel hållare och kör hem personen. Men nej.

   Här jagas bovar som aldrig förr. Ju löjligare situationer desto bättre. Samtidigt som morden och mordförsöken eskalerar så till den grad att det inte längre är nyhet för aftonbladet…. :/

   Svara
 • 5. josef  |  juni 8, 2011 kl. 5:58 e m

  Tycker inte det ska finnas hastighets begränsning för cycklar på cykel banor, däremot böter för att cykla på trotoarer.

  Tycker också att folk som promenerar borde ha mer respect för cyckelvägar och se sej noga om när dom korsar eller går i cyckel banan. Det händer ofta att folk bara kliver rakt ut i banan utan att se sej om och sen blir förbannade när man knappt hinner veja. Folk går också väldigt ofta i bred mitt på cykel banan utan att ens tänka på att den inte är till för att promenera på. Mycket störande!!

  Svara
  • 6. Roger  |  juni 9, 2011 kl. 7:10 f m

   Tyvärr har alltför många cyklister den inställningen att regler som i grund och botten gäller att visa respekt för andra trafikanter gäller inte när man sitter på en 27-växlad cykel med en käck, mångfärgad hjälm! Då är man osårbar och det är alla andras fel när det går åt h-e. Hur kommer det sig? Hur ofta använder cyklister ringklockan för att uppmärksamma gångtrafikanter som delar denna gång-/cykelbana på att de kommer, främst bakifrån då man inte ser dem? Hur ofta sänker en cyklist farten i en korsning? Stannar vid rött ljus? Jag kan göra listan hur lång som helst vad gäller cyklisters totala brist på respekt för andra trafikanter!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: