Vad har översvämningarna i Australien med If att göra?

januari 12, 2011 at 8:26 f m Lämna en kommentar

Det handlar om återförsäkring. Återförsäkring används av försäkringsbolag för att försäkra sig mot alltför stora skadekostnader. Det kan gälla en enskild storskada tex till följd av en brand på ett stort industriföretag eller en omfattande katastrofhändelse där många skador inträffar samtidigt tex vid en storm eller jordbävning.

Genom att köpa återförsäkring kan försäkringsbolaget i förväg bestämma hur stort skadebelopp man vill betala själv. Resten av skadekostnaden kommer att betalas av de återförsäkringsbolag man köpt återförsäkringsskyddet ifrån. De försäkringsbolag som specialiserat sig på återförsäkring är ofta verksamma globalt för att sprida riskerna på ett bra sätt.

Detta medför att If köper sin återförsäkring från bolag som också återförsäkrar tex orkanrisker i Karibien, jordbävningsrisker i Sydamerika och översvämningar i Australien. Därför finns det också ett visst (om än litet)samband mellan det pris If betalar för sina återförsäkringskontrakt och de skadeutbetalningar återförsäkringsbolagen drabbas av till följd av naturkatastrofer på olika platser runt om i världen.

Enligt det tyska återförsäkringsbolaget Munich Re krävde naturkatastrofer fler liv och orsakade mer materiella skador 2010 än under ett genomsnittligt år. De fem största katastroferna var jordbävningen i Haiti(januari), Chile(februari) och centrala Kina(april) samt värmeböljan i Ryssland(juli-september) och översvämningarna i Pakistan(juli-september).

De flesta av förra årets dödsoffer, över 220 000 krävdes i samband med jordbävningen i Haiti. Där var dock den ekonomiska kostnaden begränsad för försäkringsbolagen eftersom försäkring knappt finns i denna typ av utvecklingsländer. Detsamma gäller för översvämningarna i Pakistan. Där uppgick de materiella skadorna till 9,5 miljarder USD men bara 200 miljoner USD täcktes av försäkringar.
Dyrast för försäkringsbolagen var i stället jordbävningen i Chile. Den krävde 520 människors liv och orsakade materiella skador för 30 miljarder USD, varav 8 miljarder USD täcktes av försäkringar.

Det är förstås för tidigt att säga vad de försäkrade skadekostnaderna kommer att bli för de pågående översvämningarna i Australien. Men eftersom Australien har en väl utvecklad försäkringsnäring kommer säkert slutnotan att bli hög, vilket också i någon mån kan komma att påverka Ifs köp av återförsäkring inför 2012. Men förhoppningen är förstås att 2011 totalt sett ska bli ett lugnare katastrofår än 2010.

SvD1, SvD2, SvD3, DN, GP

Annonser

Entry filed under: Miljö. Tags: , , .

Motorcykel och flip-flips lika farligt borta som hemma If står för svenskars evakueringskostnader i Australien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: