Privat och offentlig försäkring har stora likheter

november 12, 2010 at 11:30 f m Lämna en kommentar

Man kan fundera över likheter och skillnader mellan privata och offentliga försäkringar (vanligen benämnda socialförsäkringar). Socialförsäkringarna drivs förstås i offentlig regi och utan konkurrens men förutom det är prissättningen den enda viktiga skillnaden. Inom privat försäkring differentieras premien efter risk medan socialförsäkringarna har enhetliga premier. Socialförsäkringarna är dessutom normalt obligatoriska men det är inget som hindrar att även privata försäkringar är obligatoriska. Det gäller redan för tex trafikförsäkringen. Likheterna är således dominerande, det handlar trots allt om försäkring.

Det är därför intressant att läsa Socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons inlägg om sjukförsäkringen på DN debatt. Han konstaterar bla:
 ”Försäkringar bygger på förtroende. Den som är med och betalar måste kunna lita på att försäkringen fungerar om något händer. Socialförsäkringar måste vara begripliga och långsiktigt hållbara. Det gäller både reglerna i sig och förtroendet för de institutioner som fattar beslut i våra trygghetssystem. Myndigheter ska ha goda skäl för sina ställningstaganden. Den som är sjuk ska möta kompetenta och empatiska människor som gör allt de kan för att hjälpa just mig. Fel kan begås, men förtroendet ska vara stort för formerna och besluten vid omprövning och överklaganden. Misstro är i längden farligt för hela välfärdssystemet. Det krävs ett långsiktigt arbete för att stärka förtroendet för socialförsäkringarna.”

Alla dessa krav är tillämpliga även på det privata försäkringssystemet och det är förstås upp till vara och en att avgöra hur väl dessa krav tillgodoses inom privat resp. offentlig försäkring idag. Hur som helst visar detta att privat försäkring kan spela en viktig roll både som komplement och i framtiden kanske som ersättare till vissa socialförsäkringssystem.

Annonser

Entry filed under: Politik.

Var tredje tar ingen hänsyn till vädret vid däckbyte På med sadelmuffen och åk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vi som bloggar

Mats Nordenskjöld
Samhällschef på If. Särskilt intresserad av klimatfrågor och återförsäkring.

Caroline Uliana
Ifs informationschef och stolt initiativtagare till ungdomsstipendiet Ifs Säkerhetsnål.

Daniel Claesson
Pressansvarig på If med en bakgrund inom politiken. Brinner för vardagstrygghet.

Senaste inläggen


%d bloggare gillar detta: